Bötombergen

Kristinestad, 6 km från riksväg 8, reser sig den österbottniska kustens högsta berg, Bötombergen. Bötombergens enastående terräng är ett spännande utflyktsmål för naturvänner, vandrare, skidåkare, motionärer, historieforskare, botaniker, svamp- och bärplockare… alltså för alla som vill sköta om sin psykiska och fysiska hälsa. Även guidade turer kan beställas. Bötombergens skidcentrum är utgångspunkt för vandringslederna. Bastuväggleden är 3,6 km lång och Vargleden 8,5 km. Den varierande terrängen lämpar sig utmärkt för träning av olika slags sportgrenar både sommar- och vintertid.

Mångfaldig natur

De istida stenformationerna (djävulsåkrarna), de mäktiga bergväggarna, Finlands största grotta, bergklyftorna, lundarna och moarna bildar ett unikt område med rik växtlighet där bl.a. den fredade sipprankan kan beundras.

Komfortabel inkvartering

Intill Bötombergens skidcentrum uppfördes år 1999 ett radhus, där grupper kan få inkvartering. Huset har rum för 22 vuxna och 11 barn. Tidigare har bastu, grillstuga, utsiktscafeteria och servicebyggnad uppförts.

I huset finns dagrum/matsal, torkrum och en stor balkong. Skidspåren (även belysta) och stigarna börjar strax intill huset. Till slalombacken och simstranden är det enast 100 meter.

Slalom

Bötomberget i Kristinestad är ett av landskapets äldsta slalomcentra. Man kan välja mellan två slalombanor, den ena är brantare och den andra en utomordentlig familjebana. Banhöjden är c. 50 m och banlängden c. 400 m. På området kan man även hyra utrustning dvs. snowboards, slalomskidor, stavar, slalomskor och hjälmar. Därifrån kan man även hyra utrustning för traditionell terrängåkning. För nybörjare och skolgrupper finns skidskola med mycket yrkeskunniga lärare. I backen finns en ankarhiss.

Biljettförsäljningen, utrustningsuthyrningen och skidskolan ligger i mitten av skidcentret på toppen av Bötombergen. Bötombergen är medlem i FLAO.

Öppethållningstider och information om slalombacken: www.ski.fi

Terrängåkning

På Bötombergen finns ett mycket mångsidigt terrängåkningsnätverk. Det finns c. 5 km skidspår med belysning och olika spåralternativ, sammanlagt c. 40 km. De längre skidspåren till Dagsmark by och Bötom är mycket populära. För de allra minsta finns det ett skidspår på c. 1 km på stadionområdet. Spåren är anpassade för både motions- och tävlingsåkning. Var och en kan välja det alternativ som passar bäst. Under veckosluten får man dessutom vallningshjälp vid utrustningsuthyrningen. Vid banorna finns rast- och brasplatser.

Husvagnsområde

Caravanare har en egen Caravan-park på Bötombergen. Dit är caravanare med antingen säsongplats, veckoslutsplats eller dygnsplats välkomna. Länken ski –husets sällskapsrum samt serviceutrymmen står till caravanernas förfogande. På området finns även bastu. Områdets varma stämning och mångsidiga möjligheter har gjort Bötombergen till ett mycket populärt caravanområde. Under året ordnas träffar, gemensamma kvällar och nyårsfirande.

Evenemang

Olika evenemang under året ger merfärg åt området. Tack vare det mångsidiga nätverket av skidspår kan högklassiga skidtävlingar ordnas på området. En bra säsongstart bildar Varggrotteloppet som ingår i Nordic Ski Master Cup och är avsett för långdistansåkare. Detta ordnas i början av februari. Under sportlovsveckan ordnas olika evenemang i backen samt disco.

Läger och lägerskolor

Bötombergen i Kristinestad erbjuder ypperliga möjligheter för läger och lägerskolor. På området finns ett lägerhus för inkvartering där man även kan hålla föreläsningar. Områdets enastående natur och Varggrottan ger goda förutsättningar för ett lyckat läger. Programserviceföretagarens tjänster samt utsiktsrestaurang Lokalgrottans matservering står till besökarnas förfogande. Begär anbud på läger och lägerskolor.

Tilllägsuppgifter:

Kristinestads Turism +358 6 221 2311

Inkvarterings- och Restaurangservice:

Restaurang Lokalgrottan +358 6 222 2141