Susiluola – elämää ennen jääkautta

 

Tallattu lattiapinta ja kivityökaluja yli 120 000 vuoden takaa. Kaikki ne todistavat elämästä Susivuorella ennen kuin jääkausi peitti maan alleen tuhansiksi vuosiksi. Susiluola on ainutlaatuinen nähtävyys, sillä sen kaltaista ei ole muualla Pohjoismaissa. Susiluolaa ympäröivä maasto on täynnä merkkejä jääkaudelta, ja itse luola on vanhin tunnettu asuinpaikka Suomesta. Susiluola ja sitä ympäröivä luonto kertovat tarinaansa tuhansien vuosien takaa.

Susiluola sijaitsee Pohjanmaalla Karijoen ja Kristiinankaupungin rajamailla. Se on maamme merkittävin arkeologinen kohde, johon vuosittain käy tutustumassa tuhansia ihmisiä. Näillä sivuilla on informaatiota luolasta, näyttelyistä, palveluista ja muista alueen tutustumiskohteista. Sivuillamme on myös yhteystietomme ja lomake, jonka välityksellä voi esimerkiksi antaa palautetta tai kysyä palveluistamme.

Toivotamme Teidät lämpimästi tervetulleiksi Susiluolalle, menneisyyden taianomaiseen tunnelmaan!

 

susiluola_paalta

Susiluola on laaja vaakarako kalliossa ja saanut nimensä sijaintipaikkansa, Susivuoren, mukaan. Luola on muodostunut kalliorapautumisen seurauksena ja sen iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta. Jääkausien välisenä aikana, merenpinnan ulottuessa luolan suuaukon ulkopuolelle se täyttyi maakerroksilla ja säilyi koskemattomana, vaikka luola onkin alueella laajasti tunnettu. Luolan suuaukko on 116,5 metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta ja sen suurin korkeus on 2,2 metriä. Susiluolan kokoa on vaikea määritellä tarkasti sitä yhä osittain täyttävien maakerrosten vuoksi, mutta pinta-alaksi on arvioitu yli 400 m². Susiluola sijaitsee Kristiinankaupungissa ja luola-alueen maanomistaja on Karijoen kunta.

Luola on nykytiedon mukaan ainoa paikka maapallolla, josta on löydetty merkkejä ihmiselämästä sellaisessa paikassa, jonka jääkauden aikainen mannerjäätikkö on myöhemmin peittänyt alleen. Susiluola on myös koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka.

Ihmisen oleskelusta Suomen maaperällä viimeistä jääkautta edeltävällä ajalla on vaikea saada tietoa. Viimeisin jääkausi on hävittänyt tavallisesti kaikki aiempien jääkausien lämpimien välikausien jättämät jäljet maastostamme. Susiluola on kuitenkin kuin eräänlainen tasku, johon viimeisin jääkausi ei ole vaikuttanut. Tämän takia luola on erityisen arvokas tutkimuskohde. Susiluolan kerroksista on löydetty ihmisen toiminnan jälkiä, kuten kivityökaluja ja niiden valmistamisessa muodostuneita iskoksia sekä vanhoja nuotionpohjia. Löydösten sijoittumiskerrosten ja siitepölyjen ikämäärityksien perusteella arvioidaan niiden olevan 74 000–132 000 vuotta vanhoja. Löytöjen ja ikämääritysten perusteella on todennäköistä, että luolassa on oleskellut neandertalinihminen.